Γιορτή κρασιού στο Δίστομο το Σάββατο 10 Αυγούστου

Το (διαχρονικά) ονομαστό κρασί και τσίπουρο είναι ο εκ των …πρωταγωνιστών της “ΓΙΟΡΤΗΣ ΚΡΑΣΙΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ”, το Σάββατο 10 Αυγούστου.

Οινοποιεία και Οινοπαραγωγοί συμμετέχουν στη Γιορτή ως χορηγοί αλλά και δεκάδες άλλοι, με μικρότερη οικογενειακή παραγωγή.

Είναι ενδεικτικό ότι, στην περιοχή, λειτουργούν τουλάχιστον 7 Οινοποιεία, ενώ γίνονται και εξαγωγές

Σύμφωνα με τον Πολιτισμικό Σύλλογο Διστόμου, που έχει τη διοργάνωση της εκδήλωσης:

“Για το Δίστομο η αμπελοκαλλιέργεια και η παράγωγη κρασιού και τσίπουρου είναι παράδοση αιώνων, ενώ συνδέεται άμεσα με το εισόδημα πολλών οικογενειών του τόπου μας, έχοντας πρόσβαση σε πολλές αγορές χάρη στην ποιότητά τους.

Η καλλιέργεια των  αμπελιών και η οινοποιία στο Δίστομο είναι γνωστή από χιλιάδες χρόνια  – κάτι που το μαρτυρούν οι παραδόσεις και τα ήθη και έθιμα, οι αναφορές  σε ιστορικά κείμενα αλλά  και αρχαιολογικά  ευρήματα.

Πριν μερικά χρόνια, σε μια από τις κατάφυτες περιοχές με αμπέλια, βρέθηκε προχριστιανική βιοτεχνική εγκατάσταση για οινοποίηση.

Επίσης όταν την αρχαία Αμβρυσσό – σημερινό Δίστομο- επισκέφθηκε ο Παυσανίας (Φωκικά κεφ. 36), αναφέρει ότι  το μεγαλύτερο μέρος της πεδιάδας που την περιέβαλε ήταν γεμάτη από  αμπέλια.

Και βεβαίως το επιβεβαιώνει το πανάρχαιο έθιμο των τραγόμορφων Κουδουναραίων των Απόκρεω – που  σχετίζονται με την βακχική λατρεία και τις σχετικές εορτές του Διονύσου, θεού της αμπέλου- που διατηρείται  επί αιώνες στο Δίστομο, τη μόνη  περιοχή σε όλη τη νότιο Ελλάδα.”

Καλή διασκέδαση το Σάββατο 10 Αυγούστου, με το παραδοσιακό συγκρότημα των “ΚΥΡΑΤΖΗΔΩΝ”.

Σχετικά